Gastronómia

20.08.2013
Kategória: Gastronómia

Tiramisu

Odľahčená verzia talianskej klasiky, ktorá je ideálna nielen pre horúce letné dni.

Viac informácií

Doba prípravy: 20 minút, plus aspoň - minimálne 2 hodiny chladenie
Náročnosť receptu: Začiatočník
Počet porcií: 6

Ingrediencie:

150 ml silnej prekvapkávanej kávy
2 lyžice brandy
175 g detských piškót
225 g mascarpone
115 g bieleho jogurtu
115 g ricotty
115 g cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
3 bielka
25 g jemne nastrúhanej horkej čokolády

Postup:

Do misky nalejte kávu a brandy a do vzniknutej zmesi namočte polovicu piškót. Pripravte si misu o priemere cca 20 cm (pokiaľ možno priehľadnú, v ktorej sa tiramisu vyníma najlepšie), jej dno vyskladajte nasiaknutými piškótami.
V hlbšej miske zmiešajte mascarpone, jogurt a ricottu, pokiaľ nevytvoria jednoliatu zmes. Do nej potom opatrne pridajte cukor a vanilkový extrakt. Potom ušľahajte vaječné bielka a vzniknutý sneh zľahka vmiešajte do zmesi s mascarpone.
Polovicu krému naneste do misy s piškótami. Ďalšiu vrstvu potom budú tvoriť zvyšné piškóty, ktoré opäť najskôr navlhčite kávou s brandy. Všetko potrite zvyškom zmesi s mascarpone.
Na záver dezert posypte nastrúhanou čokoládou a celé dielo nechajte odpočinúť dve hodiny v chladničke.

TIP: Tiramisu je perfektný dezert pre návštevy - pripraviť ho môžete vopred, dobre odležaný chutí snáď najlepšie!

2 Komentáre
81999234885 29.09.2017 06:14
Шарф и варежки на спицах, вязаные тапочки: подарки к Новому году Неудобные вопросы
82692329793 15.08.2017 21:47
Рулонный газон берут у нас: http://gogolclubs.ru/domysly/662-rulonnyy-gazon.html http://niceremont.net/landshaft/3-gazon-svoimi-rukami-foto-i-video.html http://selnov.ru/house/full.php?aid=1328 http://vegetableshome.ru/%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0/ http://www.zagorodnyy-dom.ru/uchastok-landshaftnyj-dizajn/gde-priobresti-rulonnyj-gazon/

Pridať nový komentár



* Povinné položky
01.08.2013

Putovanie svetom syrov - Ricotta

Hoci to bude znieť zvláštne, ricotta sa robí z hmoty, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri tvorbe syrov. Vyrába sa totiž zo srvátky a technicky teda nie je vlastne ani syrom.

Viac informácií

Počas výrobného procesu sú odstránené mliečne proteíny a zvyšok hmoty znova prechádza varom. Odtiaľ meno ricotta - recocta znamená v latinčine „znovu uvariť".

Tento úvod už napovedá, že takto „oklamaná" ricotta bola pôvodne stravou chudých. Práve nízky obsah tuku však v diétami posadnutom 20. storočí urobil z tohto syra hit. Podľa typu ricotty sa obsah tuku pohybuje okolo 5%, čo z nej robí jeden z najmenej tučných syrov vôbec. Okrem toho je naviac bohatá na vápnik, proteíny a vitamín A, má jemnejšiu chuť než tvaroh a je dobre stráviteľná aj pre kojencov.

Využitie
Ricotta má svoje krajové zvláštnosti: robí sa nie len z kravskej, ale aj kozej či ovčej srvátky, v Taliansku, Francúzsku, Španielsku. Niekde sa suší, inde pečie, údi alebo dokonca nasoľuje. Bežne sa využíva v sladkej kuchyni na pomazánky, zručnejší kuchári ju však dokážu využiť aj pri tvorbe mäsitých pokrmov a cestovín. U nás ju môžeme nahradiť lučinou.

Tip: Ricotta je vynikajúci pomocník pri tvorbe rýchlych, chutných a zdravých desiatych. Rozotrite ju na chrumkavý tmavý rohlík, jemne posoľte a pridajte Vašu obľúbenú zeleninu. Nenásytný stravníci Vám utrhnú ruky.

1 Komentár
88595967384 27.04.2017 22:48
join the new social casino guide

Pridať nový komentár



* Povinné položky
20.07.2013
Kategória: Gastronómia

Zapečený baklažán

Zapečený baklažán je vhodný ako príloha k mäsu, rybám, alebo ako samostatná ľahká večera.

Viac informácií

Doba prípravy: 30 minút
Náročnosť receptu: Začiatočník
Počet porcií: 2

Ingrediencie:

1 baklažán
3 vajcia
20 dkg strúhaného syra
20 dkg šunky
Petržlen
Soľ
Korenie
Kari

Postup:

Baklažán umyte, rozpoľte a vydlabte dužinu s jadrami. Zmiešajte nastrúhaný syr, na kocky nakrájanú šunku a vajcia (trochu syra si nechajte na posypanie). Osoľte, okoreňte a pridajte kari. Všetko vložte do vydlabaného baklažánu, posypte zvyšným syrom a nechajte zapiecť v trúbe pri teplote 200° približne 15 minút. Podávajte so zeleninovým šalátom a bielym pečivom.

Komentáre

Pridať nový komentár



* Povinné položky
<
>