Gastronómia

27.10.2014
Kategória: Gastronómia

Zemiakový šalát s červenou cibuľou

Ľahký a pritom vynikajúci. Bude sa skvele hodiť ako príloha k mäsu alebo rybe.

Viac informácií

Doba prípravy: 35 minút
Náročnosť receptu: Začiatočník
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

250 g plátkov pancetty
500 g varených červených zemiakov
1 červená, najemno nakrájaná cibuľa
1 lyžička jemne namletého čierneho korenia
Najemno nakrájaná petržlenová vňať

Zálievka:
4 lyžice octu z červeného vína
7 lyžíc olivového oleje
1 strúčik jemne nakrájaného cesnaku
½ lyžičky dijónskej horčice
1 lyžička cukru
½ lyžičky soli
½ lyžičky korenia

Postup:

Vložte všetky ingrediencie určené na zálievku do uzavretej nádoby, poriadne zatrepte a potom nechajte odstáť. Pancettu usmažte dochrumkava v malej omastenej panvici, potom ju obrúskom vysušte. Nakrájajte zemiaky na 1 cm úzke kúsky a dajte do veľkej misy. Pridajte pancettu, cibuľu, petržlen, soľ, korenie a zálievku. Jemne zamiešajte a môžete servírovať.

Komentáre

Pridať nový komentár



* Povinné položky
15.10.2014
Kategória: Gastronómia

Putovanie svetom syrov - Fontina

Skvelý tučný syr ako stvorený pre milovníkov fondue, pretože sa dobre rozpúšťa. Napokon aj meno fontina súvisí s talianskym fondere, rozpúšťať sa.

Viac informácií

Má príjemne sladkú orechovú chuť a skutočne poctivý základ. Mlieko na Fontinu musí pochádzať z prvého dojenia a byť poriadne plnotučné. Fontina pochádza z relatívne malej, avšak pre výrobu mlieka a mliečnych výrobkov ako stvorenej, oblasti údolia Aosta - inde sa pravá Fontina nevyrába. Jeho aurolelu priživuje aj spôsob, akým zreje: štyri mesiace je ponechaný sám sebe (s občasnou soľnou spŕškou) v pivniciach vytesaných do skaly. Fontina má mnoho napodobiteľov, ale tá pravá je rozpoznateľná podľa znaku hory Matterhorn a nápisu „FONTINA". Nad zachovaním výrobných postupov, chuti a tradície bdie Consorzio Produttori Tutela DOP Fontina.

Tip: Spravte si pravé talianske fondue nazývané „Fonduta"
Pre 4 stravníkov budete potrebovať: 500 ml mlieka, 350 g Fontiny, soľ, 4 žĺtky, 50 g masla, niekoľko malých klobúčikov šampiónov (v origináli je 1 ustrica).

Ako na to: Z mlieka si najskôr odlejte niekoľko lyžíc a nechajte ich zatiaľ bokom. Zvyšok mlieka nalejte do kameninovej nádoby na fondue (nie je podmienkou) a ohrejte. Do mlieka pridajte soľ a syr nakrájaný na plátky. Miešajte, pokiaľ nevznikne krém. Teraz príde na radu mlieko, ktoré ste si predtým dali bokom. Rozmiešajte v ňom žĺtky a všetko nalejte do krému, varte. Postupne pridávajte maslo a miešajte. Krém by mal získať veľmi jemnú a hladkú konzistenciu. Teraz krém nalejte do misiek a venujte sa hubám. Nakrájajte ich hlavičky na tenké prúžky a krém nimi posypte - a máte hotovo. Prikusuje sa chlieb, niekedy opečený. Krém fonduta možno tiež samozrejme použiť aj ako omáčku na cestoviny.

Komentáre

Pridať nový komentár



* Povinné položky
20.09.2014
Kategória: Gastronómia

Jablkové lievance

Alpská kuchyňa je v kombinácii s talianskou rafinovanosťou a ľahkosťou dokonalým pôžitkom. Výsledkom prirodzeného spolužitia tradícií oboch kultúr sú jedinečné gastronomické špeciality.

Viac informácií

Doba prípravy: 30 minút
Náročnosť receptu: Začiatočník
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

2 stredne veľké jablká
citrónová šťava
tuk na vyprážanie
3 lyžice cukru
1 lyžica škorice
hrsť malín
125 g múky
1/8 l mlieka
2 vaječné žĺtky
balenie vanilkového cukru
1 lyžica oleja
2 vaječné bielky
štipka soli
1 lyžica cukru

Postup:

Olúpané jablká zbavené jadier nakrájame na centimetrové plátky. Potom zalejeme citrónovou šťavou, aby nezhnedli, a necháme 10 minút stranou.

Cesto: Do misy nasypeme múku, prilejeme mlieko a miešame, kým nevznikne cesto. Pridáme postupne žĺtky, vanilkový cukor a olej. Osolené bielky vyšľaháme do stuhnutia a pridáme cukor. Vmiešame postupne do cesta. Plátky jabĺk pokryjeme cestom a smažíme na oleji dozlatista. Zmiešame cukor so škoricou a lievance v zmesi vyvaľkáme. Ozdobíme malinami.

TIP: Podávajte stredne vychladené s vanilkovou polevou a škoricou, výborne chutia v kombinácii s čokoládovými sušienkami.

Odporúčané víno: Ružový muškát z Južného Tirolska

Komentáre

Pridať nový komentár



* Povinné položky
<
>