Gastronómia

09.01.2015
Kategória: Gastronómia

Cacciucco

Jednoduchá a lahodná polievka. Možno použiť prakticky akúkoľvek rybu alebo morské plody.

Viac informácií

Doba prípravy: 75 minút
Náročnosť receptu: Mierne pokročilý
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

2,5 kg ľubovolných rýb (morských plodov)
6 lyžíc olivového oleja
2 nakrájané cibule
2 zväzky petržale
4 strúžiky nadrobno nakrájaného cesnaku
2 sušené chilli papričky
200 ml suchého červeného vína
800 g nakrájaných rajčín (môže byť z plechovky)
Morská soľ, čierne korenie
12 l vody
1 mrkva nakrájaná nahrubo
1 nakrájaný zeler

Postup:

Očistite ryby a morské plody. Nejprv si pripravte šťavu. Do hrnca dajte vodu, kosti z rýb, jednu cibuľu, mrkvu, zeler a hrsť petržale. Priveďte k varu, potom stíšte a varte na miernom ohni. Po 30 minútach preceďte cez sitko. Nechte zatiaľ stranou.
Rozpáĺte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte druhú cibuľu, zbytok petržale, cesnak a chilli papričky. Jemne pražte pokiaľ ingrediencie nie sú mäkké. Vlejte víno a nechte chvíľu prebublať. Pridajte rajčiny a naberačku šťavy. Pridajte plameň a varte intenzívne 15 minút, aby vynikla chuť. Ochuťte soľou a korením. Pridajte ryby a varte pokiaľ nie sú hotové (v prípade mušlí pokiaľ sa neotvoria). Opäť dochuťte a servírujte v hlbokých miskách.

10 Komentárov
87222225552 13.10.2017 07:41
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
86371527163 13.10.2017 07:30
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
81881477414 13.10.2017 07:27
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
89931437125 13.10.2017 07:23
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
85234982947 13.10.2017 07:17
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
84432435272 13.10.2017 07:16
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
83323631191 13.10.2017 07:10
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
82243993669 13.10.2017 07:07
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
85343613492 13.10.2017 07:04
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/
84818261361 13.10.2017 06:54
http://levitrageneric-cheapest-price.net/ - levitrageneric-cheapest-price.net.ankor cheapest-priceventolinonline.net.ankor http://levitra-online-cheap.net/

Pridať nový komentár



* Povinné položky
28.12.2014
Kategória: Gastronómia

Putovanie svetom syrov - Casciotta d'Urbino

Tento nie príliš známy syr patrí k najdrahším talianskym syrom. Je tomu tak nie len preto, že sa vyrába výhradne v provincii Pesaro-Urbino, ale milovníkov syrov si získal hlavne svojou jedinečnou chuťou.

Viac informácií

Na jeho chuti spolupracuje z 70-80 % ovčie a z 20-30 % kravské mlieko. Tento pomer pochádza z 16. storočia, kedy sa hojne praktikovalo pasenie oviec a kráv dohromady. Tvar mu dodávajú ľudské ruky, ktoré syr hnetú v špeciálnej forme. Každý blok je očíslovaný a nesie značku Consorzio Tutela Casciotta di Urbino.

Casciotta d'Urbino je syr skutočných labužníkov. Hodí sa na syrové misy, chleby či do šalátov. Ako desiata na celý deň sa výnimočne hodí k mäkkej saláme ciauscolo, ktorá je pre oblasť stredného Talianska tiež typická. Avšak skvele jeho chuť vynikne s grilovanou polentou a troškou osolenej bravčovej masti. Varianty na sladko sú pre milovníka chutí priam nebezpečné: na tie najnižšie pudy zaútočí v spojení s džemom z fíg, s nakrájaným jablkom či pokapaný medom. V kombinácii s hruškou zavedie stravníka rovno do gurmánskeho neba.

Tip: Syrová zmrzlina. Znie to strašne? Až ju ochutnáte, nebudete veriť, že ste bez nej mohli existovať.

Budete potrebovať: 2 hrnčeky mlieka, 350 g syra Casciotta d'Urbino, 2 vajcia, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček čo najtučnejšej smotany

Ako na to: Ak má syr kôrku, odstráňte ju a syr jemne nastrúhajte. V malom hrnci priveďte mlieko do varu, pridajte syr a varte, kým sa úplne neroztečie. V ďalšom hrnčeku zmiešajte žĺtka z vajec s polovicou cukru, poriadne premiešajte a nalejte do roztečeného syra. Prilejte smotanu. Miešajte, kým hmota nie je dokonale hladká. Nechajte vychladnúť, dajte do mrazničky - a syrová zmrzlina je na svete.

Komentáre

Pridať nový komentár



* Povinné položky
15.11.2014
Kategória: Gastronómia

Panna cotta

Vynikajúca sladkosť, na ktorej si Taliani pochutnávajú celý rok.

Viac informácií

Doba prípravy: Príprava: 20 min; varenie: 30 min; chladenie: 1 hod
Náročnosť receptu: Mierne pokročilý
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

1 pomaranč
1 vanilkový lusk
300 ml mlieka
150 ml smotany
1,5 čajovej lyžičky želatiny
55 g kryštálového cukru
6 veľkých sliviek
150 ml portského vína
1 tyčinka škorice
4 ks hrebíčku
Na ozdobu:
Najemno nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
1 vanilkový lusk

Postup:

1. Ponorte celý pomaranč na chvíľu do vriacej vody, aby sa odstránila horká príchuť pomarančovej kôry. Potom kôru nastrúhajte a vymačkajte z pomaranča šťavu. (kôru a šťavu nemiešajte).

2. Vylúpnite zrniečka vanilky z lusku a odložte si ich na neskôr. Vanilkový lusk vložte do hrnca s mliekom a ohrejte až pod bod varu. Neustále miešajte, aby sa mlieko nepripálilo. Keď dosiahnete požadovanú teplotu, stiahnite hrniec zo sporáku, prikryte pokrývkou a nechajte približne hodinu vychladnúť.

3. Želatinu nasypte do smotany a našľahajte vidličkou. Zmes prelejte do menšej panvice a pridajte pomarančovú kôru, vanilkové zrniečka a 40g cukru. Nakoniec do panvice prilejte i mlieko.

4. Za stáleho miešania zohrievajte zmes v panvici na miernom ohni. Tesne predtým, ako sa začne zmes variť, stiahnite ju a hneď ju nalejte do 4 formičiek, alebo misiek. Nechajte aspoň 1 hodinu chladiť.

5. Nakrájajte slivky na štvrtiny a odstráňte kôstky. Uložte ich do veľkej panvice spolu s čajovou lyžičkou pomarančovej kôry, šťavou z pomaranča, portským vínom a škoricou a hrebíčkom. Priveďte k varu a na miernom ohni varte približne 3 - 4 minúty, kým slivky nezmäknú. Mali by si však stále zachovať svoj tvar! Stiahnite panvicu z ohňa a nechajte slivky 30 minút marinovať.

6. Vyberte slivky a tekutinu ďalej varte, kým sa jej objem nezmenší na polovicu alebo kým nezačne jej konzistencia pripomínať sirup.

Podávanie: Vyklopte panna cottu na tanier a obložte 3 štvrtinkami sliviek. Slivky a tanier okolo pana cotty pokvapkajte sirupom a ozdobte hoblinkami pomarančovej kôry a čerstvým vanilkovám luskom.

Komentáre

Pridať nový komentár



* Povinné položky
>